De hoge kwaliteit van kunststof

Gepost op: 4 mei 2017

De toepassing van kunststoffen in diverse sectoren zijn al decennia lang een feit in onze maatschappij 
Waarom kiest men bij voorkeur kunststof in plaats van bijvoorbeeld metaal? Er zijn diverse voordelen te noemen, de belangrijkste zijn: aanzienlijke gewichtsbesparing, meer mogelijkheden en vrijheid in ontwerpen, lage kostprijs, samenstellen en nabewerken van onderdelen is eenvoudiger. Voordat men echter overgaat van metaal naar kunststof is een goede kennis van de verschillen tussen beide wel van belang. De mogelijkheden en beperkingen van kunststoffen moeten goed in acht worden genomen alvorens men besluit deze te gebruiken in plaats van metalen.

Uiteraard hebben metalen ook weer voordelen ten opzichte van kunststoffen
Is sterkte een belangrijk aandachtspunt? Dan is metaal bijvoorbeeld drie zo sterk en acht keer zo stijf in vergelijking met kunststof. Daarnaast heeft metaal ook een hogere warmte- en elektrische geleiding dan kunststof. Tevens is de inherente brandwerendheid bij metaal hoger. Voor de toepassing in kunststof leidingsystemen zijn de voordelen van kunststof toch wel doorslaggevend. In dat geval is isolatie, licht gewicht, flexibiliteit en de anti corrosievorming van groot belang en zijn deze voordelen niet aanwezig als metaal wordt toegepast. Als wij kijken naar de toepassing van ondergrondse kunststof leidingsystemen dan is de meest gebruikte kunststof Polypropeen of Polyethyleen. Deze materialen zijn erg geschikt vanwege de chemische resistentie en de flexibiliteit waardoor zettingen in de bodem kunnen worden opgevangen. Beide leidingsystemen hebben door hun lichte gewicht geen fundatie nodig in de bodem.

Kunststof drukleidingen
Wanneer wij kijken naar het transporteren van bijvoorbeeld drinkwater is de juiste keuze van een betrouwbaar kunststofleidingsysteem van groot belang. Dit type leidingsysteem valt in het algemeen onder de drukleidingen en is vervaardigd van hoogwaardig polyethyleen met een hoge slagvastheid. Drinkwaterleidingen moeten zeer betrouwbaar en veilig zijn. De wettelijke eis is dan ook voor dit soort leidingen dat ze het KIWA-Watermerk bezitten. Waterleidingen met dit keurmerk zijn herkenbaar aan een blauwe streep aan de zijkant van de leiding. Mochten er toch nog metalen onderdelen voorkomen in een gedeelte van de drinkwaterleiding en deze in contact komen met het drinkwater, dan moeten deze onderdelen ook getest worden naar de toxicologische eisen. Zowel de producenten van de drinkwaterleidingen en de groothandels of installateurs hebben allemaal te maken met KIWA-Watermerk om zodoende veiligheid en kwaliteit van ons drinkwater te kunnen garanderen.  De ontwikkelingen op het gebied van drinkwaterleidingen is steeds in opgaande lijn. Er zijn nu leidingsystemen op de markt waar de leiding bestaat uit drie lagen. De binnen en buitenste laag van deze leiding is zeer sterk en geeft optimale bescherming tegen krassen en kerven en eventuele puntbelasting.

Benieuwd naar een bedrijf dat een uitbegreid assortiment aan kunststof leidingsystemen zoals pe/ pe-hd leidingen heeft? Kijk dan eens op de site van De Jongh Pipesystems.

Delen

Blog theme: Agricultural Equipment & Supplies

Welkom op mijn blog, leuk dat je even komt kijken. Ik zal mij gelijk even voorstellen, ik ben Hans, 37 jaar en sinds mijn 18e al werkzaam als klusser. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt, maar de laatste jaren merk ik dat het werk als freelancer mij beter past. Door deze keuze heb ik ook meer vrije tijd gekregen, deze tijd heb ik gebruikt om deze blog op te richten. Kabels en leidingen vereisen een juiste kennis, die kennis wil ik graag op deze blog met jullie delen. Ideaal voor zowel de hobbyist als elke professionele klusser die wat extra informatie zoekt.

Archief

Recente artikelen